Ordna ett föredrag åt dina anställda

föredrag-inför-publik

Tänker du hyra in en föredragshållare för att få nya kunskaper inom ett särskilt område – eller kanske tänker du hålla i föredraget själv? Även om du kan ditt ämne och är trygg i dig själv är det en utmaning som du bör förbereda noggrant.

Här är några saker att tänka på:

  • Det är roligt att hålla föredrag. Intala dig det och att det här är en chans att visa hur skicklig du är både i ditt ämne och på att tala inför publik.
  • Le. När du ler ser du lugn och avslappnad ut och ger ett säkert intryck.
  • Vi blir alla nervösa. De rutinerade föredragshållarna blir också det, men de har lärt sig att hålla ordning på nerverna så att vi inte ser det. Beteenden som visar att du är nervös är till exempel att du fingrar på din penna, gnuggar dig på näsan, eller gör andra rörelser om och om igen. Försök upptäcka vilka gester du gör så att du kan träna bort dem.
  • Trettio sekunder. Det är vad du har på dig för att få publikens intresse. Det är därför viktigt att du har en bra inledning: något roligt, intressant eller provocerande. Börja med att viska eller gör tvärtom och starta med kraftig röst.
  • Det är bara du som vet exakt vad föredraget är menat att handla om. Om du därför glömmer någon detalj eller ibland avviker från manuset så gör det ingenting om ingen märker det.
  • Gör ditt framträdande personligt. Ge exempel på egna misstag, oväntade succéer och tråkiga händelser som väcker känslor och igenkännande från din publik.
  • Sluta som du började. Det vill säga knyt ihop säcken genom att upprepa delar av det du sa när du inledde föredraget. Det här är ett retoriskt knep som både är snyggt och ger en bra avslutning på ditt tal.
  • Be någon ge dig tips om vad du behöver rätta till. Många av oss säger alldeles för ofta ‘precis’, ‘liksom’ och ‘ööh’, vilket kan dra ner intrycket av det föredrag som annars har så intressant innehåll.
  • Träna. Som med allt annat är träning det helt avgörande för att du ska bli bra. Du kommer att göra mindre lyckade framträdanden ibland, men för varje gång får du mer erfarenhet och ganska snart kommer du märka att du ser fram emot att hålla föredrag – eftersom det går bra.

Det här är några ord på vägen, mer om retorikens betydelse kan du hitta på Populärhistoria.se . Vill du ha utbildning för att bli en bättre talare eller helt enkelt hyra in en föredragshållare, så kan det vara värt att efterfråga mer professionell hjälp. exempelvis Magnus Josephson som är en av flera som specialiserat sig inom området.

Att anlita någon som är expert inom något område kan ge oerhört mycket för de som kommer att lyssna på föredraget. Som företag så kan det vara viktigt att få lära sig och vidareutbilda sig inom sitt område. Det ger ett mervärde för företaget om de anställda får relevant utbildning genom en fördragshållare som verkligen lär ut något.