Tjäna pengar med affiliate marketing

5384707-affiliate-marketing

Det är väldigt viktigt för företag idag att vara aktiva online. De allra flesta företag har därför numera både en online-butik och en blogg kopplade till den vanliga webbsidan. Men man kan också starta ett företag och tjäna pengar enbart på att vara aktiv på internet och marknadsföra andra företag.

Att tjäna pengar genom att marknadsföra andras produkter och tjänster, samt få provision för det, kallas ”affiliate marketing” (som kommer från engelskans ”ansluten” eller ”anknuten”). Besökare till den egna webbplatsen är ju A och O i marknadsföring på webben. Många företag betalar därför gärna för att få synas med sina namn och tjänster på andra webbplatser. Man kan till exempel starta ett företag där man säljer andras produkter och få provision på köpen. Så jobbar inte minst många resesajter så som momondo.se och hotels.com.

Har man en blogg, kan man också låta andra företag synas på bloggen, antingen genom reklamplats i form av banners eller genom att man skriver om företaget och länkar direkt till det. Många av de största bloggarna får betalt av företag för att marknadsföra deras produkter. Vissa är väldigt noga med att tala om att de fått till exempel en hotellnatt eller en make up-produkt för att skriva vad de tycker om den, medan andra väver in företagsnamnet naturligt i textflödet.

Ett ytterligare sätt att tjäna pengar genom affiiliateverksamhet är att starta en webbsida som fungerar som samlingsportal för ett antal aktörer inom en tjänste- eller varukategori.